Kopping

Kopping er en behandlingsform med lange tradisjoner i mange land, både østlige og vestlige. I Kina har kopping antagelig vært brukt lenger enn akupunktur. Den er spesielt velegnet ved vonde og stive muskler, men er også til god hjelp ved dårlig sirkulasjon, luftveisproblemer, fordøyelsesplager og dårlig immunforsvar.

Stadig flere er blitt oppmerksom på kopping etter at flere OL- og VM-utøvere har blitt avbildet i media med koppemerker på kroppen de siste årene. Men kopping er en gammel terapiform med lange tradisjoner i mange land, både vestlige og østlige. I Kina har kopping antagelig vært brukt lenger enn akupunktur. Terapiformen har faktisk også tradisjoner i vår egen nordiske folkemedisinke kulturarv, for frem til 1920 var ‘koppekoner’ en registrert yrkesgruppe i Kristiania.

 

Kopping er kanskje aller mest brukt ved stiv og vond muskulatur og leddplager. Stramme muskler samler opp melkesyre og avfallsstoffer som gjør at musklene får mindre blod og oksygen. Kopping vil øke tilførselen av friskt, oksygenrikt blod til området og hjelpe lymfesystemet med å føre bort slaggstoffer. Dette kan bidra til å redusere smerter og avspenne muskulaturen. Mange som er mye i fysisk aktivitet opplever at  muskulaturen restitueres raskere etter anstrengelser og større belastninger.

 

Andre plager hvor kopping kan egne seg godt er ved forkjølelse, hoste, luftveisplager, forstoppelse, trøthet og menstruasjonssmerter.

 

Ved kopping plasseres eller beveges  en eller flere kopper av glass på områder på kroppen din. Ved hjelp av varme eller sug dannes det et vakum i koppene som gjør at huden og underhudsvevet inne i koppene hever seg. Rett etter at koppene er satt på kan huden føles stram og strekt, men etter et par minutter slapper muskulaturen av og du opplever en varm og behagelig følelse. Koppene etterlater tydelige merker som kan variere noe i farge og intensitet, fra lys rød til mørkere lilla. Disse forsvinner innen en uke eller to. Synes du det ser vondt ut? Merkene er helt ufarlige, men kan føles litt ømme rett etter behandling. De fleste opplever kopping som en behagelig og velgjørende behandlingsform, og sammenlignes nok best med en dyp massasje

 

Antall kopper og lengden på behandlingen kan avhenge av din alder, tilstand og plager. På denne måten tilpasses behandlingen deg.

 

Kopping kan være et nyttig tillegg til akupunkturbehandling, og disse to kombineres gjerne når det er hensiktsmessig. Kopping kan også utføres som en frittstående behandling om du ønsker det. Dette kan være spesielt aktuelt dersom du har behov for behandling av stiv og vond muskulatur og ikke ønsker nåler.