Gravid og og plaget med halsbrann?

Gravid kvinne sliter med halsbrann og sure oppstøt

De fysiske endringene kroppen går igjennom i løpet av en graviditet medfører ofte ulike plager og påkjenninger. En plage mange stifter bekjentskap med i løpet av en graviditet, er halsbrann og sure oppstøt. Heldigvis er det ikke farlig, men slitsomt for de som er mest plaget av det.  

 

Halsbrann er en brennende, sviende følelse i øvre del av magen, brystet og halsen. Andre symptomer som kan forekomme er sure oppstøt, kvalme, svelgeproblemer og vond smak i munnen. Ubehaget blir vanligvis større når du ligger ned og bedre når du er i en oppreist stilling. Enkelte må bygge opp ryggen med flere puter for å klare å sove. Det er mest vanlig i siste del av svangerskapet, men kan oppstå når som helst. Symptomene kan variere fra mildt ubehag til kraftige smerter.

 

Hvorfor opplever du halsbrann?

Hormonelle forandringer med økt progesteron og østrogen gjør at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret blir slappere. Dette fører til en unormal lekkasje av syre fra magesekken til spiserøret. Slimhinnen i magesekken tåler magesyren godt i motsetning til slimhinnen i spiserøret. Syre i spiserøret fører til irritasjon i slimhinnen og den gravide vil derfor oppleve brenning og svie.

 

I siste del av svangerskapet blir livmoren stadig større og trykker mot magesekken og diafragma. Dette presser mageinnholdet oppover og forverrer halsbrannen. Mange vil oppleve at magen ‘synker’ når hodet går ned og fester seg. De kan merke at det blir lettere å puste, de får mindre halsbrann og det blir kanskje lettere å spise. For førstegangsfødende fester hodet seg oftest i løpet av de siste fire ukene av svangerskapet, noen ganger tidligere og noen ganger senere. Flergangsfødende har oftere en baby med bevegelig hode helt inn til fødselen starter.

 

Akupunktur ved halsbrann

Halsbrann er sjelden alene årsaken til at gravide oppsøker en akupunktør. Det er gjerne et ubehag som kvinnen opplever som plagsomt og som kommer fram i samtalen ved første besøket. Halsbrann kan medføre at kvinnen begrenser matinntaket eller mister sårt tiltrengt søvn og hvile. Mange blir lettet og entusiastisk når de får vite at det er hjelp å få. Min erfaring er at flertallet opplever reduksjon og lindring av halsbrannen, selv også de som er sterkt plaget. Oftest er det kun snakk om ett eller to ekstra akupunkturpunkter som legges til i behandlingen av det de oppsøkte akupunktur for.

 

Spesielle hensyn skal tas når man behandler gravide. Akupunktur er ikke-medikamentell behandling uten bivirkninger. Vi vet gjennom både erfaring og forskning at dette er en trygg behandlingsform – også for gravide og barnet i magen.

 

Gode råd ved halsbrann og sure oppstøt
  • Unngå fet, røkt eller sterkt krydret mat, løk, sitrusfrukter, sjokolade, paprika, tomater, tomatsauser og fruktjuice.
  • Unngå tobakk, alkohol eller kaffe.
  • Unngå store måltider. Spis heller flere små måltider.
  • Unngå å spise rett før du legger deg (3-4 timer før sengetid).
  • Unngå hard fysisk aktivitet den første timen etter måltid.
  • Drikk peppermyntete.
  • Bøy deg minst mulig fremover.
  • Bygge opp sengen med puter eller annen støtte så overkroppen kommer litt høyere om natten.
  • Sov på venstre side om natten. Denne stillingen gjør det vanskeligere for magesyren å nå spiserøret.
  • Dersom du trenger hvilepauser i løpet av dagen, kan det være lurt å hvile sittende i en stol i stedet for å ligge flatt.

 

Les mer

Svangerskap og barsel

Svangerskapskvalme og akupunktur

Svangerskapskvalme? Ta vare på deg selv!

Fødselsforberedende akupunktur – modningsakupunktur

Kjære jordmor… – om fødebrev