Fødselsforberedende akupunktur – modningsakupunktur
Barnerommet er klart og fødevesken er pakket. Du kjenner en blanding av sitrende forventning om å få møte den lille og lengsel etter å få kroppen din tilbake. Kanskje skal du gjennom en helt ny opplevelse. Eller kanskje har du født tidligere. Og selv om ingenting helt kan forberede deg på det forestående, er det stadig flere som kommer til fødseleforberedende akupunktur.
Å bære fram et nytt liv innebærer fysiologiske, psykologiske og sosiale endringer. Målet med fødselsforberedende akupunkturbehan er å styrke deg og kroppen din slik at du skal ha det best mulig i det du går i fødsel.
Modningsakupunktur vs fødselsforberedende akupunktur
Akupunkturbehandling de siste ukene av svangerskapet er kanskje best kjent under begrepet modningsakupunktur. Det blir kalt dette fordi det settes nåler i spesifikke akupunkturpunkter som øker sirkulasjonen til livmor og livmorhals og som skal bidra til å modne livmorhalsen. En umoden livmorhals er ca 4 cm lang, fast i konsistensen, helt lukket og ganske bakoverbøyd. Livmorhalsen skal være umoden bortimot hele svangerskapet, da det er den som sørger for at babyen blir i livmoren til rundt termin. Når modningen begynner blir livmorhalsen kortere, den blir mykere, åpner seg litt og blir mer framoverrettet. Denne modningen skjer over tid, og kan være et av mange tegn på at kroppen gjør seg klar til å føde. Men det er store individuelle forskjeller, Fødselen kan starte selv med umodne forhold. Og noen kvinner kan være kjempemodne uten at noe ser ut til å skje.
Begrepene modningsakupunktur og fødselsforberedende akupunktur er i praksis som oftest to sider av samme sak. Målet med behandlingen er å styrke deg og kroppen din frem mot fødselen. Behandlingen er derfor helhetlig og tar utgangspunkt i din tilstand og hva du har størst behov for. Dette strekker seg utover modning av livmorhalsen, og derfor er fødselsforberedende akupunktur mer dekkende. Det benyttes akupunkturpunkter som bygger opp energi og overskudd, bidrar til at babyen ligger i riktig leie og som lindrer fysiske og psykiske plager som søvnproblemer, halsbrann, smerter i bekkenet, uro og hevelser i kroppen. Jeg erfarer at når slike plager reduseres gir det økt livskvalitet, og et bedre grunnlag for å gå inn i fødsel og barselstid.
Når?
Kroppen begynner å forberede seg mot fødsel omtrent fra uke 36, og det er også rundt denne tiden det er anbefalt å starte med fødselforberedende akupunktur. Det vanligste er behandling en gang i uken. Er du veldig sliten, har plager som påvirker livskvaliteten din eller føler deg stresset, engstelig eller urolig foran fødselen kan det være aktuelt med noe hyppigere behandling. Hyppigere behandling er også anbefalt dersom du kommer til behandling første behandling senere i svangerskapet.
De to siste ukene før termin benyttes ofte akupunkturpunkter som stimulerer kroppen til selv å sette i gang fødsel når den er klar for det. Da kan det også være aktuelt med litt hyppigere behandlinger. Men det er naturen som er sjefen for fødselstidspunktet, akupunkturen underbygger bare de naturlige kroppslige prosessene som finner sted. Kroppen skal få gå i gang når den er klar og det er tid for det.
Hvordan?
Nålene som brukes er små og veldig tynne. Langt på vei de fleste blir overrasket over hvor lite de kjenner nålene og hvor avslappende behandlingen føles. Nærmer du deg termin eller terminene er passert kan det være at det er ønskelig å stimulere nålene litt mer og da vil behandlingen kjennes litt ekstra godt. Det også vanlig at noen opplever at babyen og livmormuskulaturen blir mer aktiv, både mens nålene sitter i og etterpå. Etter behandlingen er det ikke nødvendig å kjenne noen stor forskjelli kroppen for å ha god effekt av behandlingen. Noen opplever likevel at det kan bli mer tak i kynnerne og mer nedpress. Og mange føler seg avslappet.
Fødselsforberedende akupunktur er en skånsom behandlingsform. Både erfaring og forskning viser at akupunktur er trygt for deg og barnet ditt, spesielt når det utføres av en akupunktør med solid utdannelse og god kompetanse. Har du spørsmål er du mer enn velkommen til å ta kontakt.
Les mer: