Kjære jordmor… – om fødebrev

Gravid kvinne skriver føedbrev.

Å skrive et fødebrev er en av flere måter du kan forberede deg til fødselen på. Når du snakker med andre kvinner så vil du oppdage at det er ulike meninger og erfaringer knyttet til fødebrev. Mange føler seg usikre på om de skal velge å skrive et slikt brev, hvordan det kan gjøres og hva det bør inneholde. Her er noen tanker og tips på veien.

 

Å bruke tid på å skrive ned tankene dine rundt den nært forestående fødselen kan være nyttig både for deg selv, partneren din og for jordmor som skal hjelpe babyen din til verden. Det kan hjelpe deg å bli tydeligere på egne behov og ønsker knyttet til fødselen og barseltiden. Du må tenke gjennom hva som er viktig fat jordmor vet om deg og hvordan hun best kan støtte deg og partneren din i en krevende situasjon.

 

Et samarbeidsdokument, ikke en fasit

Se på fødebrevet som en GPS for din jordmor som ikke kjenner deg og dine erfaringer. Babyen skal ut på en effektiv, sunn måte og da er det viktig å lytte til mors ønsker og behov. Det er ikke alt jordmor kan ta hensyn til, men det er mye lettere å tilrettelegge best mulig dersom hun ikke trenger å gjette hvordan du vil ha det. Det er slett ikke uvanlig å bli lite pratsom utover i fødselen, og mange opplever at det ikke er så lett å gi verbalt uttrykk for sine behov og preferanser. Da kan fødebrevet være ditt talerør. De fleste jordmødre synes det er flott å få viktig informasjon fra deg som skal føde når du ankommer fødeavdelingen. Målet er alltid å gjøre fødselen best mulig.

 

Samtidig er det viktig å være bevisst at fødebrevet er et utgangspunkt, ikke en sjekkliste. Det finnes ingen fasit på en fødsel, og den blir ikke alltid slik du har forestilt deg. Noen ganger må jordmor komme med faglig begrunnete innspill og forslag av hensyn til deg og barnet. I tillegg må du være forberedt på at dine ønsker kan endre seg underveis i fødselsforløpet. Fødebrevet bør derfor være fleksibelt og ta høyde for at ikke alt kan kontrolleres.

 

Noen tips på veien
  • Ikke skriv for detaljert og omfattende. Blir det for mange detaljer øker risikoen for at du blir skuffet når ikke alt blir som planlagt. Husk at hensikten med fødebrevet først og fremst er å skape en oversikt over hva som er viktigst for deg, og hva du tror kan gi deg en bedre og tryggere opplevelse.
  • Gjør brevet oversiktlig, da blir det lettere for jordmor og annet helsepersonell å lese og forstå. Det er ofte hektisk på fødeavdelingen og en fødsel kan fort strekke seg over to eller flere vaktskift.
  • Ta med to eksemplarer. Legg ett samme med helsekortet ditt.
  • Involver partner i skriveprosessen og bruk det som en gylden mulighet til å snakke sammen om forventninger og ønsker. Det gir partneren din forståelse for dine behov og muligheten til å støtte deg på en god måte.

 

Hva kan fødebrevet inneholde?
Innledning

Start gjerne med å skrive et par setninger om hvem du/dere er. Gi jordmor et utgangspunkt. Hva er viktig for deg at jordmor vet for å kunne hjelpe deg på best mulig måte? Er det noen ting dere gleder eller gruer dere spesielt til med fødselen? Har du født tidligere kan du skrive hvordan opplevelsen var forrige gang. Hva fungerte bra og hva fungerte mindre bra? Er det noe du skulle ønske var annerledes? Er det din første fødsel har du ingen tidligere erfaring å ta utgangspunkt i, men du vil like fullt ha tanker og forventninger som kan være fine å dele med jordmor.

 

Har du hatt noen uheldige møter med helsevesenet kan det være lurt å ta med i i fødebrevet. Fortell hvordan du ble møtt eller hvordan du skulle ønske du hadde blitt møtt. Dette handler ikke om å skulle ta noen, men å gi dem som skal hjelpe deg i fødselen en forståelse av hvilken erfaringer som kan prege deg. Det samme gjelder dersom du har opplevd traumer eller har spesielle hensyn som bør tas med tanke på nakenhet og intimsoner, Det er forståelig om det oppleves vanskelig og privat å dele. Og kanskje føler du at det er bearbeidet og ikke skal utgjøre en utfordring ved fødsel.  Erfaringsmessig kan ting trigges ved en fødsel likevel.  og da er det viktig at jordmor kjenner til dette.

 

Åpningsfasen

Trygghet og god kommunikasjon er viktig i denne fasen. Trygghet, sammen med berøring, er den viktigste faktoren for utskillelse av hormonet oxytocin. Oxytocin bidrar til gode og effektive rier i fødsel. Hva du trenger for å føle deg trygg og ivaretatt spiller derfor en sentral rolle for fødeopplevelsen. I tillegg vil avslappethet og avspenthet bidra til at du kan spare krefter til pressefasen. Del gjerne noen tanker om de fysiske omgivelsene som f.eks. at du vil ha ro og dempet belysning. Synes du det er tryggest med folk i rommet eller vil du helst få være mest mulig i fred? Når det kommer til kommunikasjon, hva responderer du best på? Hva trenger du av informasjon? Hvordan reagerer du når du blir usikker, engstelig eller redd? Hva trenger du for å føle deg trygg og ivaretatt?

 

Skriv noen tanker om hva slags smertelindring du ser for deg, og om du er åpen for å endre mening underveis. Hva ønsker du av undersøkelser underveis i åpningsfasen? Ønsker du konkret informasjon om hvor langt åpningen har kommet eller vil det føre til mer stress om den ikke er kommet så langt om hadde håpet? Holder det med mer generell informasjon om at det går framover for eksempel? Trenger du fortløpende informasjon om hva som skjer for å holde deg rolig? Eller ønsker du å jobbe med riene i fred med minst mulig mas? Og har du vært på noen fødselsforberedende kurs eller lært spesielle teknikker kan det være fint at jordmor vet om det.

 

Pressefasen

Ønsker du å bli instruert i pressingen eler ønsker du at kroppen skal få styre pressingen i størst mulig utstrekning selv. For noen kan det være viktig å formidle at de trenger oppmuntring og bekreftelse på at det de gjør er riktig og bra. Kanskje har du et reaksjonsmønster i stressende situasjoner som gjør at du kan virke bastant og selvsikker, men at du likevel trenger ro og forståelse. Er det greit for deg å ha student tilstede under fødselen? Hvis du ønsker å minimere antall nye mennesker under fødselen kan du gi beskjed om det. Du kan også si at du ikke ønsker eventuell ny student dersom fødselen varer over et vaktskifte, men at den første studenten gjerne kan bli med videre.

 

Kanskje har du gjort deg noen tanker om fødestilling, hvilke stillinger du vil og ikke vil være i når du er i pressefasen. Har du øvd på aktive fødestillinger kan du skrive det her. Vil du føde på land eller i vann? Hvis det skulle bli behov for intervensjon under fødselen (vakuum, tang, keisersnitt) hvordan ønsker du at beskjedene skal bli gitt? Ønsker du utfyllende informasjon (så langt det lar seg gjøre selvfølgelig) eller ønsker du helst korte og tydelige beskjeder? Varme kluter på huden lindrer når babyen kommer ut, og kan også være med på å forebygge store rifter. Er dette noe du ønsker?

 

Hvor skal partneren din være under fødsel? Ønsker hen å holde seg i hodeenden og se minst mulig. Hvem skal ta i mot babyen? Mange er gjerne ikke klar over det, men dersom alt går som normalt kan du eller partneren din ta i mot babyen selv.

 

Tiden etter fødsel

Etter fødsel skal morkaken fødes. Mange får sprøyte med syntetisk oxytocin for at morkaken skal slippe inni livmoren og for at livmoren skal trekke seg sammen. Det må den gjøre for at det ikke skal oppstå stor blødning. Ønsker du at denne skal settes forebyggende eller ønsker du at det skal gjøres kun dersom helsepersonell vurderer det som nødvendig? Ønsker du/dere å se morkaken? Hvem skal klippe navlesnoren? Når skal det gjøres? Ønsker dere sen avnavling?

 

Hvordan vil du at de første timene til babyen skal være. Er det viktig for deg å ha uforstyrret hud mot hud? Hudkontakten er også viktig for melkeproduksjon og en optimal ammestart. Det holder babyen varm , gir ro etter fødselen og er godt for tilknytningen. I mange tilfeller kan sying vente til etter de to første timene, dette kan du velge å vente med. Vil du ha tid og ro til å forsøke på tilbakelent amming? Eventuelt forsøke breastcrawl?

 

Hva hvis…

 

Det er naturlig å ikke ønske å tenke på scenarioer hvor ting ikke går som ønsket. Hvis du gjør deg noen tanker om hva du ønsker i en slik situasjon kan det gi deg større følelse av kontroll  og mental styrke til å være mer tilstedeværende i situasjonen. Det kan være lurt å tenke gjennom ulike situasjoner som kan oppstå og ta med et par setninger om hva hvis noe uforutsett skjer. Eksempler er keisersnitt eller at mor og barn må separeres like etter fødsel.

 

Les mer:

Fødselsforberedende akupunktur/modningsakupunktur

Svangerskap og barsel